Noticias

Propera Jornada a Girona «Identitat i Radicalització. Què està fallant?»

VI Jornada de la ACPP. 
Dia 12 de maig de 2018

 

 

 

 

pdf Jornada

Us presentem una nova Jornada organitzada per l’ACPP a comarques, aquesta vegada a Girona capital.
En aquesta Jornada volem reflexionar sobre “Identitat i Radicalització. Que està fallant?”
Si alguna qüestió ha caracteritzat a la psicologia és que sempre s’ha preguntat el per què de comportaments o funcionaments humans que semblaven aparentment sense cap sentit, i més encara quan aquests són nocius o destructius. El tema del fonamentalisme, sobre tot quan va associat a l’integrisme i al terrorisme pot semblar absurd, ‘violència gratuïta’, molt difícil d’entendre.
Buscar un sentit ens pot crear neguits, rebuig. Semblaria que en intentar entendre aquestes ideologies o comportaments els estem justificant. Però el cert és que només la comprensió d’aquests fenòmens ens ajudarà a enfrontar-los i transformar-los.
L’integrisme és un verí tant per les persones com pels grups, ja que el que provoca és que les persones, acceptin un pensament unidimensional, s’aïllin, i que aquest pensament sigui inqüestionable i no puguin admetre dubtar d’un mateix.
Les persones que promouen l’integrisme no poden reconèixer a l’altre com un ésser diferent amb un self que es desenvolupa de forma genuïna i diferenciada.
No poden entendre que els altres puguin tenir unes tendències diferents, una visió, una concepció o unes expectatives de vida personal i social, humana en definitiva, diferent, una identitat pròpia.
Els psicoterapeutes tenim davant nostre una complexitat que, lluny de defugir-la, la volem abordar en aquesta Jornada amb ment oberta, amb el desig de conèixer, debatre i compartir les experiències per poder evolucionar en el nostre ofici de la comprensió de la ment.