Noticies

Lectures recomanades

Sant Jordi ja està a prop i molts encara no hem escollit quin llibre regalar o autoregalar-nos. No sempre és fàcil encertar i des de l’ACPP us en volem recomanar alguns.

 

El oficio de ser madre”. Gemma Cánovas

Com sempre ha succeït durant els llargs segles de cultura patriarcal, la maternitat segueix estant idealitzada, penalitzada i mancada de qualsevol tipus de valoració simbòlica. Sentir-se mare no és el mateix que sentir-se pare. Algunes funcions poden intercanviar-se, però les vivències i les percepcions subjectives de cadascun són intransferibles, i això influeix en la capacitat empàtica necessària per comunicar-se amb uns fills que, al seu torn, s’inscriuen en la història prèvia dels seus progenitors. En aquesta obra, l’autora ens ofereix noves perspectives per prevenir el patiment psicològic de les dones. Recolzant-se en casos reals aborda temes com el desig de ser mare; la maternitat en totes les etapes de la infància; la relació entre el món laboral i la vida quotidiana; el paper de les àvies; les noves configuracions familiars i el lloc dels pares.

 

Micro-trauma, una comprensión psicoanalítica del daño psíquico acumulativo”. Margaret Crastnopol.

En aquest llibre s’exploren els danys psíquics “micro-traumàtics” petits i subtils que s’acumulen per soscavar el sentit d’autoestima d’una persona, esbiaixant el seu caràcter i comprometent la seva relació amb els altres. Adoptant un enfocament nou, l’autora identifica determinats patrons específics de relació perjudicial que causen danys de manera predicible; ens mostra com aquests processos destructius poden identificar-se, aturar-se en sec i reemplaçar-se per una forma més saludable de funcionament. Així, en el llibre es mostra com en prendre consciència d’aquests patrons podem donar l’impuls terapèutic necessari per transformar-los positivament.

 

 

“Ideas para padres en apuros”. Joseph Knobel Freud

L’autor aborda en aquesta obra les principals qüestions que preocupen als pares i mares d’avui dia: algunes aparentment més pràctiques (com els bons hàbits de la son) i d’altres més especifiques o alarmants (com els abusos, l’assetjament escolar o els canvis en el nucli familiar). Les respostes a moltes d’aquestes qüestions les solen tenir els mateixos pares i mares.

 

 

Mi hijo adolescente”. Joseph Knobel Freud

En aquest llibre, el psicoanalista Joseph Knobel Freud comparteix amb els lectors la seva experiència de més de trenta anys ajudant a pares i fills a superar els problemes més recurrents des de la criança fins a la preadolescència. S’endinsa en la problemàtica que es planteja en l’adolescència i fa front, sempre des del punt de vista psicoanalític, a temes tan importants com la presa de llibertat, la manca de diàleg, la rebel·lia, les drogues, les «males» amistats, l’assetjament escolar i un llarg etcètera.

 

 

¿Por qué no me quieres, mamá? El narcisismo materno y sus víctimas”. M.R. Fernández-Amela

Aquest llibre és un intent de donar resposta als interrogants relacionats amb aquest tipus de problemàtica, certament poc estudiada fins a la data tant per investigadors com per clínics. Reines malvades, madrastres de contes infantils, i protagonistes de novel·les i pel·lícules passen de la ficció a ser protagonistes de la vida real, causants del patiment que el seu desamor provoca en els seus desafortunats fills i filles. Adreçat a totes aquelles persones que es pregunten com la persona que més hauria d’estimar, cuidar i protegir els seus fills només visqui per ella mateixa i organitzi la vida de la seva família en funció dels seus egocèntrics interessos, per aïllar-los, i que facin el que ella vol i quan ella ho desitgi. Recomanat per a professionals de la psicologia, la psiquiatria, la infermeria i del treball social, així com totes aquelles persones interessades en aquest univers de contradiccions, engany i coaccions maternes, que trobaran en aquest llibre un notable elenc d’emocions i conductes, així com una proposta d’intervenció terapèutica per a les víctimes de mares tòxiques: la Teràpia de Princeses.

 

Psicoanálisis de los cuentos de hadas”. Bruno Bettelheim

Aquest llibre és, sens dubte el més important d’aquest psicòleg i psiquiatra infantil. Examina els contes més coneguts de la cultura occidental: La Caputxeta vermella, la Ventafocs, la Blancaneus, Hansel i Gretel, etc., i posa de relleu la seva funció alliberadora i formativa per a la mentalitat infantil.

 

 

 

 

 

Las hijas de Hanna”. Marianne Fredriksso

Aquest llibre presenta una història plena de sentiments i confessions que neixen de la introspecció. Un intent sincer i valent de trencar aquestes barreres intangibles que, erigides involuntàriament entre pares i fills, són causa massa sovint d’un profund patiment moral.

 

 

 

El quinto principio”. Paul Williams

Un relat colpidor sobre les experiències de la infantesa de l’autor, que ens mostra amb quines estratègies internes pot sobreviure una ment infantil al patiment causat pel maltractament. No és una autobiografia, ni la història clínica d’un individu: estem davant d’una obra literària que narra aspectes de la infantesa de l’autor (des del seu naixement fins als vuit anys), en un intent per explicar les estratègies de les que es val una ment per sobreviure en circumstàncies extremes de por, exclusió i atacs emocionals. Narra com no desintegrar-se davant els patiments provocats, en bona mesura, pels que havien de tenir cura de l’infant, pels que han de tenir cura de la infància.

 

 

Familia y psicosis”. Jorge L. Tizón

En aquesta obre s’exposen les experiències i vivències dels familiars i dels propis individus, a més dels coneixements científics actuals, perquè la família pugui participar activament no només en la cura i la “custòdia” del seu familiar, sinó en la seva recuperació i readaptació a la vida social. En aquest sentit, es proposen estratègies i actuacions concretes per a la vida quotidiana, per a les situacions agudes i “subagudes”, per a l’organització de la llar, per a la modulació de les relacions familiars i afectives, i per enfocar el futur en les famílies en les que hi ha un pacient diagnosticat de psicosi o esquizofrènia.

 

 

Escuchar a los niños”. Luigi Cancrini

En aquest llibre l’autor té el coratge de representar i denunciar, amb el seu treball i amb la descripció precisa de les teràpies que realitza o supervisa, que el dolor, el patiment, els traumes repetits i la distorsió de les relacions en famílies sovint violentes i sense ajuda tenen conseqüències devastadores per al cos i la ment dels nens. Donar veu, escoltar els infants i explicar aquestes històries és, no només un deure professional, sinó també un deure ètic, moral i civil.

 

 

 

Ellas”. Angelina Graell i Neus Castells

És la història de dues dones joves preses per les seves inquietuds existencials, introspectives i sexuals. És una apassionant aventura que es construeix en múltiples escenaris plens d’humanitat. Les seves vides no han estat un camí fàcil i els seus caràcters s’han forjat sobre la base del trauma i la insuficiència emocional. La seva amistat estructural, íntima i fraternal, les conté i les condueix cap a una lliurada lluita per la dignitat de la dona i la superació de les seves dificultats personals.

 

 

Los buenos tratos a la infancia”. Jorge Barudy i Maryorie Dantagnan

El punt de partida dels bons tractes en la infància és la capacitat dels pares per respondre a les necessitats infantils de cura, protecció, educació, respecte, empatia i afecció. Aquesta obra ofereix una descripció dels danys que causen la manca de competència i de consciència, massa ocupats amb problemes professionals o sentimentals per fer-se càrrec dels seus fills o fent-los pagar les seves mancances i insatisfaccions. Aquesta classe de maltractaments, sovint inadvertits, causen traumes infantils, trastorns d’afecció i altres símptomes del comportament que manifesten el patiment invisible dels nens. La paciència, comprensió i el bon tracte per part de persones en l’àmbit escolar, de la justícia o l’atenció social pot reparar molts danys i tornar als nens la seva capacitat de resiliència i confiança en el món.

 

A la consquista del cuerpo equivocado”. Miquel Missé

El relat més popular sobre la transsexualitat ha assenyalat que el nostre malestar rau en el nostre cos i la solució és transformar-lo. No obstant això, altres veus han volgut impugnar aquest relat amb noves preguntes: i si l’origen del nostre malestar no estigués en el nostre cos?, seguiria estant en el cos el remei? Trobar una resposta a aquestes qüestions és un exercici col·lectiu que porta dècades forjant-se. Aquest llibre és part d’aquest exercici, de la batalla per guanyar el relat sobre l’origen del malestar de les persones trans i així desplaçar el discurs del cos equivocat per col·locar una altra proposta. O, dit d’una altra manera: aquests cossos nostres, que ens van dir que estaven equivocats, volem reconquistar-los.

 

Yo soy el monstruo que os habla” Paul B. Preciado

Al desembre de 2019 l’autor d’aquest llibre va pronunciar un discurs davant 3.500 psicoanalistes reunits per a les jornades internacionals de l’École de la Causi Freudienne a París. Els va plantejar la disjuntiva davant la qual es troba la psicoanàlisi: continuar treballant amb l’antiga epistemologia de la diferència sexual i validar d’aquesta manera el règim patriarco-colonial que la sustenta, fent-se per tant responsable de la violència que aquest produeix, o bé obrir-se a un procés de crítica política dels seus llenguatges i de les seves pràctiques i confrontar-se a la nova aliança necropolítica del patriarcat-colonial i les noves tecnologies farmacopornográfiques.

 

 

La terapia sexual. Una mirada relacional”. Rosario Castaño

Aquest llibre aborda la teràpia sexual des del marc teòric de la psicoanàlisi relacional i, també, de les tècniques sensorials proposades per la sexologia clàssica. Ens apropa a la sexualitat com un aspecte de la subjectivitat, fent veure que els problemes sexuals han de ser tractats com un altre aspecte més de la vida adulta ja que la sexualitat no és la veu de la infància, per més que tingui ressons del passat; la persona amb problemes és un adult, i amb el seu gran potencial humà és capaç, per tant, d’encaixar els secrets, conflictes i paradoxes que presenta la vida eròtica.

 

 

Radical(s). Una reflexió sobre la identitat”. Saïd el Kadaoui

Radical(és) és el resultat de l’exploració de l’univers psíquic del mateix autor, Saïd El Kadaoui, així com l’aproximació a altres escriptors, amics i pacients, per a tractar d’entendre la construcció que cadascun de nosaltres fa de la seva identitat.

La identitat és un continent flexible i elàstic en el qual caben totes les nostres vivències. És un camí que es fa en caminar. Una obra en permanent construcció, inacabada i en constant diàleg amb les mirades que la construeixen. Aquest llibre tracta en gran part d’aquest espai on es duu a terme la negociació que contínuament establim entre la nostra necessitat de saber qui som i el temor a no aconseguir-lo.