Publicacions

12 maig
IDENTITAT I RADICALITZACIÓ – Què està fallant?

Dissabte, 12 de maig de 2018
Lloc: Delegació de Girona del COPC. Sala d’actes.
Passatge Farinera Teixidor, 1 Girona

PRESENTACIÓ:

Us presentem una nova Jornada organitzada per l’ACPP a comarques, aquesta vegada a Girona capital.

En aquesta Jornada volem reflexionar sobre “ identitat i Radicalització. Què està fallant?”

Si alguna qüestió ha caracteritzat a la psicologia és que sempre s’ha preguntat el per què de comportaments o funcionaments humans que semblaven aparentment sense cap sentit, i més encara quan aquests són nocius o destructius. El tema del fonamentalisme, sobretot quan va associat a l’integrisme i al terrorisme pot semblar absurd, ‘violència gratuïta’, molt difícil d’entendre.

Buscar un sentit ens pot crear neguits, rebuig. Semblaria que en intentar entendre aquestes ideologies o comportaments els estem justificant. Però el cert és que només la comprensió d’aquests fenòmens ens ajudarà a enfrontar-los i transformar-los.
L’integrisme és un verí tant per les persones com pels grups, ja que el que provoca és que les persones, acceptin un pensament unidimensional, s’aïllin, i que aquest pensament sigui inqüestionable i no  puguin admetre dubtar d’un mateix.

Les persones que promouen l’integrisme no poden reconèixer a l’altre com un ésser diferent amb un self que es desenvolupa de forma genuïna i diferenciada.
No poden entendre que els altres puguin tenir unes tendències diferents, una visió, una concepció o unes expectatives de vida personal i social, humana en definitiva, diferent, una identitat pròpia.

Els psicoterapeutes tenim davant nostre una complexitat que, lluny de defugir-la, la volem abordar en aquesta Jornada amb ment oberta, amb el desig de conèixer, debatre i compartir les experiències per poder evolucionar en el nostre ofici de la comprensió de la ment.

Volem agrair al Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya de Girona la seva col·laboració amb l’organització de la Jornada.

L’ACPP, Associació Catalana de Psicoteràpia Psicoanalítica, fundada l’any 1986, és un col·lectiu constituït per psicoterapeutes d’orientació psicoanalítica amb una àmplia formació i experiència clínica que treballen en diversos àmbits de la salut mental, en el camp privat i públic. Està vinculada a la FEAP (Federació Espanyola d’Associacions de Psicoterapeutes) que agrupa els psicoterapeutes de diversos models teòrics de tot l’Estat i a la seva representant a Europa. Des de l’any 1994, l’ACPP organitza una formació per psicoterapeutes d’orientació psicoanalítica seguint els criteris de la FEAP. Els Màsters i Seminaris estan adreçats a metges, psicòlegs i altres professionals de la salut mental que vulguin tenir un coneixement del pensament i de la psicoteràpia psicoanalítica.

Programa

9h. Recepció i lliurament de la documentació.

9:15 Inauguració. A càrrec de Jesús Gràcia. Psicòleg clínic. Membre didacta i President del Consell Directiu de l’ACPP. Docent dels Màsters de la UdG i de l’ACPP.

Presentació a càrrec de la Sra. Ariadna Peña. Vocal de la Junta Rectora i responsable de formació de la Delegació de Girona del COPC.

9:45 Conferència:

Identitat i radicalització. A càrrec de Saïd el Kadaoui i Miquel Perlado. Saïd El Kadaoui Moussaoui. Psicòleg. Docent del Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica de l’ACPP-UDG i del Màster de Perfeccionament en Psicoteràpia Psicoanalítica. (ACPP).

Miquel Perlado. Psicoterapeuta (FEAP) i Psicoanalista (SEP-IPA). Vicepresident de la Secció de Psicoteràpia Psicoanalítica de la FEAP. Coordinador del GT Derives Sectàries del COPC.

10:45 Col·loqui. Moderadora: Marta Bonet. Psicòloga General Sanitària i Psicoterapeuta. Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica a l’ACPP. Màster de perfeccionament en psicoteràpia psicoanalítica a l’ACPP. Psicòloga i Psicoterapeuta en consulta privada a Santa Coloma de Farners i Girona.

11:15 Pausa cafè.

11:45 Taula:

  • Ahmed:l’enyor insuportable. A càrrec de Roser Soliva. Psicopedagoga Psicoterapeuta, facultatiu de l’equip a la Fundació Eulàlia Torras de Beà al CSMIJ de Montcada i Reixac i membre fundador i Codirectora del servei psicològic UNPONT de Barcelona. Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica i Màster de Perfeccionament a l’Escola de l’ACPP.

  • Identitat i arbitrarietat. A càrrec de Julio Company. Psiquiatre adjunt en CSMA-Maresme sud. Màster de psicoteràpia psicoanalítica a l’ACPP.

13:15 Col·loqui. Moderadora: Anna Alamo. Psicòloga General Sanitària i Psicoterapeuta. Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica a l’ACPP. Màster de perfeccionament en psicoteràpia psicoanalítica a l’ACPP. Psicòloga i Psicoterapeuta en consulta privada a Girona.

14:00 Cloenda, a càrrec de Montserrat Martinez del Pozo. Psicòloga clínica. Codirectora i docent dels Màsters i Potsgraus de l’UdG, de l’ACPP i de l’Escola de l’ACPP. Psicoanalista SEP-IPA. Adjunta i docent Fundació Puigvert. Directora de l’Escola de l’ACPP.

15: 00 Dinar opcional.

INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS

  • Delegació de Girona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya

Telèfon: 972.222.710

Preu:

  • 20 €. Col·legiats del COPC, estudiants del grau de psicologia i associats de l´ACPP.

  • 25 €. Resta d’assistents.

Inscripció i pagament

Accedir a l’apartat de FORMACIÓ i cercar la data, o bé directament pel calendari del web. En cas de no estar registrat prèviament, cal registrar-se. Pagament online amb targeta de crèdit.

Comitè organitzador:       Comitè científic:

Anna Alamo                         Jesús Gràcia

Marta Bonet                         Elizabeth Llorca

Roser Soliva                         Montserrat Martínez

Meritxell Perich                   Núria Tomàs

Entitats col·laboradores:

Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet.

Centre Emili i Mira.

Centre Psicològic R-Inicia.

Espai d’artteràpia.

Fundació Orienta.

IAS, Institut d’Assistència Sanitària.

Sant Pere Claver Fundació Sanitària.

Sociedad Española de Psicoanálisis.